ΣΔΕ Φυλακών Τρικάλων

« Ο ΞΕΝΟΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤOΥΓΕΝΝΩΝ»

Οι κρατούμενοι του 2ου ΣΔΕ Τρικάλων, με ένα θεατρικό έργο, και …«κόντρα ρόλο», μετέδωσαν   με έντεχνο τρόπο την αγωνία τους. Το μήνυμα τους προς το κοινό για το μεγάλο ζήτημα του «μετά τη φυλακή» .

Η παράσταση έλαβε χώρα στον πολύχώρο εκδηλώσεων του Σωφρονιστικού Καταστήματος Τρικάλων, την Πέμπτη 22/12/2022, μπροστά σε πλήθος προσκεκλημένων.

«Ο ξένος των Χριστουγέννων» είναι ένα κλασικό ηθογραφικό διήγημα, του Στέφανου Δάφνη (1882- 1947), στο οποίο τα λαογραφικά στοιχεία αφθονούν γύρω από τη γιορτή των Χριστουγέννων και την παράδοση του οικογενειακού χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, στο Ναύπλιοαλλοτινών εποχών , όπου η οικογένεια μαζεμένη στο σπίτι, με επικεφαλής τον παππού, απολαμβάνει το ιδιαίτερα πλούσιο και ωραίο γιορταστικό φαγοπότι. Κι ενώ , τηρώντας το πατροπαράδοτο έθιμο, δέχονται και προσφέρουν φιλοξενία σε κάποιον τρομαγμένο και ρακένδυτο ξένο, , όταν υποψιάζονται ότι είναι κάποιος κατάδικος , αλλάζουν συμπεριφορά. Παγώνουν, νιώθουν άσχημα και το δείχνουν με τη σιωπή τους. Ο ξένος φεύγει.

Αυτή τη χριστουγεννιάτική ιστορία διάλεξε να διασκευάσει και να δραματοποιήσει η θεατρική ομάδα του 2ου ΣΔΕ Τρικάλων. Με τη βοήθεια της συντονίστριας της ομάδας Μαρία Μουτσάκη Φιλόλογο και Αναπ. Διευθύντρια του ΣΔΕ, οι εκπαιδευόμενοι σε άσκηση δημιουργικής γραφής, προσέθεσαν κάποιους διαλόγους, άλλαξαν το χωροχρονικό πλαίσιο, αλλά και το τέλος της ιστορίας.

Στο σενάριο του 2ου ΣΔΕ Τρικάλων, η οικογένεια μαθαίνει με έναν επεισοδιακό τρόπο ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο, που μόλις έχει αποφυλακιστεί. Τότε ο καθένας αντιδρά ανάλογα με το χαρακτήρα του. ( «Άσε τον να φύγει πατέρα, ποιος ξέρει τι έχει κάνει»). Όλοι βιώνουν μέσα τους μία συναισθηματική πάλη, από την οποία, μετά από πολλές αμήχανες στιγμές, τους βγάζουν δύο καταλυτικοί παράγοντες. Η σοφία του παππού και η αφήγηση ενός παραμυθιού από έναν γιό. («Η ιστορία του μπαρμπα - Πανώφ, του τσαγκάρη» ). Συμβολικά η αλλαγή που λαμβάνει χώρα στις ψυχές των μελών της οικογένειας αποδίδεται με το τραγούδι «Την πόρτα ανοίγω το βράδυ», των Λειβαδίτη – Θεοδωράκη, που τραγουδάνε ζωντανά δύο από τις γυναίκες της οικογένειας, με τη συνοδεία κιθάρας.

Όλα έχουν αλλάξει τώρα. Όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο αποφυλακισμένος είναι ένας άνθρωπος που χρειάζεται πραγματικά και ουσιαστικά, περισσότερο από όλους, το καλωσόρισμα. Τον βάζουν να καθίσει μαζί τους και όλοι μαζί λυτρωμένοι τραγουδούν ένα χαρούμενο λαϊκό τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη.

Ένας από τους γιους της οικογένειας, σηκώνει το ποτήρι και απευθύνεται σε όλους, κυρίως όμως στους προσκεκλημένους της γιορτής . Σε αυτούς τους «έξω»:

«Ο άνθρωπος αυτός, είναι η απόδειξη αν είμαστε καλοί στα αλήθεια και όχι μόνο στα εύκολα, στις μετάνοιες και τις νηστείες…»

Στη θεατρική παράσταση συμμετείχαν 14 Κρατούμενοι του Σωφρονιστικού Καταστήματος Τρικάλων (εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ οι περισσότεροι), Η Αναπ. Διευθύντρια Μουτσάκη Μαρία, η Εκπαιδευτικός Κοινωνικού Γραμματισμού Παλιούρα Αικατερίνη και ένας Σωφρονιστικός Υπάλληλος. Το τραγούδι του Τσιτσάνη συνόδευσε το μουσικό σχήμα ‘ΤΡΙΚΚΙ ΤΡΙΟ’ , ενώ το τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη που ερμήνευσαν οι δύο καθηγήτριες συνόδευσε με την κιθάρα του ο μουσικός Γιώργος Παπαδόπουλος.