ΣΔΕ Φυλακών Τρικάλων

Πατρίδες

Γεια σε όλους.
Το όνομά μου είναι Αλί. Είμαι πολύ καιρό μακριά από τους ανθρώπους που αγαπώ πολύ. Έζησα στην Ελλάδα 5 πολύ δύσκολα χρόνια. Δεν απέτρεψα το να χαθούν τα χρόνια μου.
Ζω στην Κωνσταντινούπολη, όλη μου η οικογένεια είναι ναυτικοί και εγώ είμαι καπετάνιος. Σπούδασα στο πανεπιστήμιο. Έχω δει 32 χώρες. Η μόνη μου ζωή είναι η θάλασσα. Τώρα θέλω να φύγω από εδώ το συντομότερο δυνατό και να πλέω στη θάλασσα. Ποτέ δεν είχα κανένα πρόβλημα με κανέναν. Γενικά, είμαι ήρεμος άνθρωπος. Είμαι επιμελής, αγαπώ όλα τα extreme sport.

Κωνσταντινούπολη

 

Προτρέπω τους ανθρώπους να κάνουν ό,τι ευχαριστεί την καρδιά τους, γιατί η ζωή φαίνεται να είναι ένα ταξίδι που δεν έχει τέλος. Μπορεί να γιορτάζεις σήμερα και να πεθάνεις την επόμενη μέρα, η ζωή είναι κάτι που δεν αντιγράφεται. Πολλοί ξεκίνησαν φέτος μαζί μας, αλλά δεν υπάρχουν πλέον, ενώ άλλοι συνέχισαν με το δικό τους τρόπο. 
Εάν έζησες καλά, θα κληθείς από το ανώτατο ον.

Μια ωραία ηλιόλουστη μέρα φεύγω με τρεις φίλους στην Ελλάδα, για να φέρουμε ναρκωτικά! Φεύγουμε και φτάνουμε στην Ελλάδα, η αστυνομία εμφανίζεται μπροστά μας και μας σταματά και μας συλλαμβάνει. Από εκείνη τη μέρα με πήγαν στη φυλακή. Μετά από ένα χρόνο καταδικάστηκα. Έχουν περάσει δυόμισι χρόνια από τότε που είμαι στη φυλακή και το τέλος είναι ακόμα άγνωστο. 
23.01.2019 είναι η ημέρα που συνελήφθηκα και σήμερα είναι 18.5.2021

Είμαι από τη Συρία από μια πόλη που λέγεται Μανπιτζ και απέχει 90 χιλιόμετρα από το Χαλέπι. Λίγα είναι τα πράγματα που θυμάμαι από εκεί. Αυτό που μου έχει μείνει είναι οι καλοσυνάτοι άνθρωποι, η όμορφη φύση και τα νόστιμα φαγητά. Θυμάμαι επίσης την οικογένεια μου αλλά δεν θυμάμαι τόσο καλά ολόκληρη την πόλη γιατί δεν ταξίδευα πολύ. 

  Syria eisodos Manjip2  Syria Manjip1

Η Αλεξανδρούπολη είναι μια όμορφη παραθαλάσσια πόλη με πανέμορφες παραλίες. Δεν υπάρχει εγκληματικότητα και φημίζεται για την ησυχία της. Οι κάτοικοί της είναι ιδιαίτερα φιλόξενοι και πολύ ευγενικοί! Θυμάμαι, όλα τα καλοκαίρια έκλεινε η παραλιακή οδός για τα οχήματα και ο κόσμος έβγαινε για περίπατο στην παραλιακή, για ένα γλυκό, αναψυκτικό ή κανένα σπέσιαλ παγωτό! Στο λιμάνι, επίσης, μαζεύονταν πολλοί άνθρωποι, καθόντουσαν στα παγκάκια, που ήταν γύρω από τη μαρίνα, έπιναν μπύρες και απολάμβαναν πλούσια και φημισμένα εδέσματα. Η Αλεξανδρούπολη, είναι αναμφισβήτητα μια πόλη για όλες τις εποχές, αλλά μέσα σου τη συνδέω με το καλοκαίρι και όλες τις παιδικές μου αναμνήσεις…

Alex

Κατάγομαι από τα Μαλακάστρα της Αλβανίας και έχω έρθει στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια. Μου αρέσει και μαζί μου λείπει η πατρίδα μου και ιδιαίτερα η φύση της που ακόμα διατηρείται παρθένα. Είναι μια πόλη που έχει μεγάλη ιστορία και υπάρχει από την αρχαιότητα.

Gerti

Κατάγομαι από την Αλβανία αλλά έχω φύγει από εκεί από τα δεκατρία μου. Έχω μεγαλώσει στην Ελλάδα και θυμάμαι λίγα πράγματα από τη χώρα μου. Μου αρέσει να πηγαίνω εκεί αλλά πλέον είναι λίγες οι φορές που το κάνω. Κυρίως μου αρέσει όταν πάω να βλέπω την οικογένεια μου και κάποιους παιδικούς μου φίλους.

Γεννήθηκα στην πρωτεύουσα της Αλβανίας τα Τίρανα και έμεινα εκεί τα πρώτα 15 χρόνια της ζωής μου.   Τώρα έχω φτάσει 44 και ακόμα έχω γλυκές αναμνήσεις για την πόλη που κατάγομαι παρόλο που πλέον έχει αλλάξει εντελώς.  Ιδιαίτερα στη μνήμη μου έχουν μείνει οι αλάνες  που έπαιζα μικρός καθώς και οι ωραίες πλατείες όπου ως έφηβος συναντιόμουν με ανθρώπους μιας άλλης καλύτερης εποχής. 

Jorgo

Κατάγομαι από την Αλβανία, γεννήθηκα σε ένα μικρό χωριό κοντά στο βουνό Κόραμπ που είναι το μεγαλύτερο βουνό της χώρας. Είναι πολύ όμορφα στο μέρος αυτό και κάθε καλοκαίρι από 20-25 Αυγούστου διοργανώνεται γιορτή και μαζεύεται πολύς κόσμος. Το χειμώνα στο βουνό αυτό έρχονται πολλοί άνθρωποι από διάφορα μέρη της χώρας για να κυνηγήσουν.

Nazif

Κατάγομαι από το Elbasan της Αλβανίας, τα παιδικά μου χρόνια τα θυμάμαι πολύ έντονα καθώς τα πέρασα με  πολλή αγάπη. Έχω φύγει από το Elbasan από τα 17 μου αλλά ακόμα το θυμάμαι και ιδιαίτερα τη φυσική του ομορφιά, τα πολλά και όμορφα λουλούδια και τους καλούς ανθρώπους. 

Julian1        Julian

Η χώρα από την οποία κατάγομαι είναι η Ελλάδα. Την παιδική μου ηλικία την έζησα στο Λαύριο. Εκεί έζησα ξέγνοιαστα και ευτυχισμένα χρόνια δίπλα σε απλούς και καλόκαρδους ανθρώπους.  Τα χρόνια στο σχολείο ήταν γεμάτα καλούς φίλους, αστεία και πολλά γέλια. Το μέρος που έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη μου είναι η Πλατεία των Ηρώων. Εκεί έπαιξα για πρώτη φορά, εκεί έζησα πολλές χαρές, λύπες και έρωτες. Είναι τόσες οι αναμνήσεις μου από αυτό το μέρος και πραγματικά νιώθω τόσο ευγνώμων που έζησα όλες αυτές τις όμορφες στιγμές!!

ΜΑΡΙΟΣ1

Αν με ρωτούσες πριν τρία χρόνια ποια χώρα αγαπώ πιο πολύ, θα σου έλεγα, χωρίς δεύτερη σκέψη, την Αθήνα, γιατί είναι η πόλη της σοφίας. Αλλά τώρα -είμαι από τη Συρία- μου λείπει η πρωτεύουσα της Συρίας, η πόλη μου, η Δαμασκός. Αυτή η πόλη, η «Πόλη του Γιασεμιού» όπως τη λένε, κάνει όλους τους ανθρώπους του κόσμου να γυρίζουν στους δρόμους της, για να μυρίσουν τα γιασεμιά.

Μου λείπει αυτή η πόλη τόσο λυπημένα πολύ και εύχομαι να τελειώσει ο πόλεμος. Και η ειρήνη να έρθει στη χώρα μου∙ και σε όλον τον κόσμο

 SAFI   SAFI 22

Γεια σας. Είμαι από τη Συρία, από μια πόλη που τη λένε Νταράα. Στη χώρα μου, μου αρέσει πιο πολύ η θάλασσα. Ακόμα θυμάμαι τα ταξίδια που έκανα όταν ήμουν μικρό παιδί. Και τις περιπέτειες στο σχολείο.