ΣΔΕ Φυλακών Τρικάλων

KENTΡO KOINOTHTAΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ ΣΤΟ 2ο ΣΔΕ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΦΥΛΑΚΩΝ)

 

 

Την Τρίτη 9/5/2023, είχαμε την χαρά να υποδεχθούμε στο 2o ΣΔΕ Τρικάλων  την κυρία Μπακαρού Ευαγγελία, κοινωνική λειτουργό του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Τρικκαίων και τον κύριο Feras Ahmet διαπολιτισμικό διαμεσολαβητή του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών, κατόπιν προσκλήσεως τους από την σύμβουλο σταδιοδρομίας του 2ου ΣΔΕ Τρικάλων, κυρία Λιόντου Ευαγγελία.

Τόσο η κυρία Μπακαρού όσο και ο κύριος Φεράς, συναισθανόμενοι τους προβληματισμούς των εκπαιδευόμενων, τους ενημέρωσαν για τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι κοινωνικές δομές του Δήμου στους συνανθρώπους μας, που έχουν ανάγκη και κυρίως στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Εστίασαν δε σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα που αποφυλακίζονται και με ποιους τρόπους μπορούν οι κοινωνικές υπηρεσίες να στηρίξουν αυτούς τους ανθρώπους. Έγινε αναφορά στα επιδόματα όπως το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, τις παροχές σε είδος όπως το Κοινωνικό Συσσίτιο και η υπηρεσίες φιλοξενίας στις δομές του Δήμου, καθώς και υπηρεσίες όπως η διαπολιτισμική διαμεσολάβηση και η νομική υποστήριξη σε αλλοδαπούς που παρέχονται από το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών, μία νεοσύστατη υπηρεσία που έχουμε την τύχη να έχουμε στην πόλη μας.  

Η χαρά δε των μαθητών μας ήταν έκδηλη καθώς είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον Φεράς, ο οποίος έχει κοινή καταγωγή με κάποιους από αυτούς και να συνομιλήσουν στη μητρική τους γλώσσα, καθώς ο διαπολιτισμικός διαμεσολαβητής του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών είναι πολύγλωσσος. Οι μαθητές έδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετείχαν στην συζήτηση που ακολούθησε, καθώς τους απασχολεί πολύ η στιγμή της αποφυλάκισης τους και αγωνιούν για το πώς θα ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής όταν έρθει η πολυπόθητη στιγμή. Οι δύο καλεσμένοι μας είχαν την ευγενή διάθεση να απαντήσουν και σε ατομικά ερωτήματα των μαθητών, στο βαθμό βεβαίως που τους επέτρεπε ο διαθέσιμος χρόνος και διαμοίρασαν έντυπο υλικό όπου παρουσιάζονται συνοπτικά οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Τρικκαίων, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας με τις εν λόγω υπηρεσίες.

Τέλος, η επίσκεψη τους ολοκληρώθηκε με την υπόσχεση και την ελπίδα ότι η συνεργασία μεταξύ των κοινωνικών υπηρεσιών και του σχολείου μας θα συνεχιστεί προκειμένου να λάβουν στήριξη όσο το δυνατόν περισσότεροι από τους μαθητές μας. Στόχος του σχολείου αποτελεί και η στήριξη των μαθητών όταν έρθει η στιγμή της αποφυλάκισης τους, μία κρίσιμη στιγμή της ζωής τους όπου όλα ξεκινούν από το μηδέν και χρειάζονται ένα χέρι να πιαστούν.

Το 2ο ΣΔΕ Τρικάλων ευχαριστεί θερμά την κυρία Μπακαρού και τον κύριο Φεράς για την εξαιρετικά ωφέλιμη παρουσίαση τους, το ειλικρινές ενδιαφέρον τους, τη θετική τους διάθεση καθώς και για την εποικοδομητική συζήτηση που ακολούθησε, στηρίζοντας την προσπάθεια του σχολείου να ενημερώσει τους μαθητές του για τις υπηρεσίες στις οποίες μπορούν να απευθύνονται προκειμένου να τους ενδυναμώσει στα πρώτα τους βήματα εκτός φυλακής και να προάγει την επανένταξη τους στην κοινωνία.