ΣΔΕ Φυλακών Τρικάλων

ΔΥΠΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΣΤΟ 2ο ΣΔΕ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΦΥΛΑΚΩΝ)

Πρωταρχικός στόχος του σχολείου μας αποτελεί η επαγγελματική καθοδήγηση και η στήριξη των μαθητών όταν έρθει η στιγμή της αποφυλάκισης τους, καθώς η πορεία της επανένταξής στους στην κοινωνία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την επιτυχή ή μη επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Έτσι, τη Δευτέρα 15/5/2023, με πολύ μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε στο 2Ο ΣΔΕ Τρικάλων τις κυρίες Ιακωβάκη Μαρίνα, Προϊσταμένη της ΔΥΠΑ Τρικάλων και Βασιλειάδη Βίκυ, Εργασιακή Σύμβουλο Ανέργων της ίδιας υπηρεσίας κατόπιν προσκλήσεως τους από την σύμβουλο σταδιοδρομίας του 2ου ΣΔΕ Τρικάλων, κυρία Λιόντου Ευαγγελία.

Τόσο η κυρία Ιακωβάκη όσο και η κυρία Βασιλειάδη, ενημέρωσαν τους εκπαιδευομένους για τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ στους συνανθρώπους μας, που βιώνουν εργασιακό αποκλεισμό και κυρίως στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Εστίασαν δε στα προβλήματα επανένταξης στην αγορά εργασίας που αντιμετωπίζουν οι αποφυλακισθέντες και με ποιους τρόπους είναι σε θέση τα κατά τόπους καταστήματα ΔΥΠΑ να τους στην προσπάθεια τους και στο νέο τους ξεκίνημα. Έγινε αναφορά στο Ειδικό Επίδομα Αποφυλακισμένων, καθώς και στις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να το λάβει κάποιος, στην Κάρτα Ανεργίας και στις διαδικασίες που προηγούνται της έκδοσής της και τα διαθέσιμα προγράμματα επιχορήγησης θέσεων εργασίας που τρέχουν αποκλειστικά για άτομα που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην είσοδο ή και επανένταξη τους στην αγορά εργασίας.

Να σημειωθεί ότι στη δράση παρευρέθηκε και η Διευθύντρια του Σωφρονιστικού Καταστήματος, κυρία Λύτσιου Μαρία, η οποία με τις πολύ στοχευμένες και ουσιαστικές παρεμβάσεις της, ενίσχυσε ακόμη περισσότερο το ήδη εποικοδομητικό κλίμα. Το ενδιαφέρον των εκπαιδευόμενων ήταν πολύ μεγάλο και συμμετείχαν ενεργά στην συζήτηση που ακολούθησε, καθώς τους απασχολεί πολύ η στιγμή της αποφυλάκισης τους και οι τρόποι με τους οποίους θα καταφέρουν να ορθοποδήσουν επαγγελματικά, δεδομένου ότι ο χρόνος φυλάκισης έχει δημιουργήσει μεγάλα κενά τόσο στις κοινωνικές και επαγγελματικές δεξιότητες τους όσο και σε πολύτιμο χρόνο επαγγελματικής εμπειρίας. Οι καλεσμένες μας είχαν την ευγενή διάθεση να απαντήσουν και σε όλα τα ερωτήματα των μαθητών, διαμοίρασαν έντυπο υλικό όπου παρουσιάζονται συνοπτικά οι παρεχόμενες υπηρεσίες της ΔΥΠΑ, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας με την εν λόγω υπηρεσία.

Τέλος, η επίσκεψη τους ολοκληρώθηκε με την δήλωση της κυρίας Ιακωβάκη ότι προσωπικός της στόχος όσο και της υπηρεσίας, είναι να λειτουργεί με εξωστρέφεια και με την υπόσχεση ότι η συνεργασία μεταξύ της ΔΥΠΑ Τρικάλων και του σχολείου μας θα συνεχιστεί προκειμένου να λάβουν στήριξη όσο το δυνατόν περισσότεροι από τους μαθητές μας.

Το 2ο ΣΔΕ Τρικάλων ευχαριστεί θερμά τόσο τις κυρίες Ιακωβάκη και Βασιλειάδη για την εξαιρετικά ωφέλιμη παρουσίαση τους, τη θετική τους διάθεση, καθώς και για την εποικοδομητική συζήτηση που ακολούθησε, ενισχύοντας την προσπάθεια του σχολείου στα ζητήματα της επανένταξης.