ΣΔΕ Φυλακών Τρικάλων

Λοιπόν ώρα για εκδρομή! Και μιας και δεν μπορούμε να πάμε εμείς έξω, έρχεται το έξω σε μας! Επιλέξαμε μια επίσκεψη στο δάσος και στην άγρια φύση?

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών νομίζουμε πως είναι ό,τι χρειαζόμαστε για να ξεφύγουμε λίγο! 

Το Μουσείο βρίσκεται στην Καλαμπάκα, πολύ κοντά στην πόλη των Τρικάλων. Όταν επικοινωνήσαμε μαζί τους για να οργανώσουμε μια τηλε-ξενάγηση στον χώρο τους, μας περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη: η κ. Ευαγγελία Ντούλη, υπεύθυνη του Μουσείου, εργάστηκε κάποια χρόνια νωρίτερα ως εκπαιδευτικός στο σχολείο μας! Οπότε η συνεργασία μας θα γινόταν σε κλίμα οικειότητας, όπως όταν συναντάς παλιούς φίλους!

Η συνάντησή μας οργανώθηκε στις 26 Γενάρη 2017. Εκπαιδευτικοί και εκπαιδευόμενοι μαζευτήκαμε στον χώρο των εκδηλώσεων? δεν έλειψαν οι απόφοιτοι του σχολείου, που σε κάθε εκδήλωση δεν παραλείπουν να έρχονται, αλλά και εκπαιδευτικοί που εργάστηκαν εδώ τα προηγούμενα χρόνια και με την πρώτη ευκαιρία μας δείχνουν την αγάπη τους..

 

 Η σύνδεση έγινε ηλεκτρονικά! Η τεχνολογία μάς βοήθησε να «πεταχτούμε» μέχρι την πόλη της Καλαμπάκας? 

Αυτά που είδαμε μας καθήλωσαν? Άγρια ζώα από όλο τον κόσμο βρίσκονται εκεί? Ο τρόπος που εκτίθενται είναι εντυπωσιακός! Τα έχουν τοποθετήσει σε διοράματα που αναπαριστούν το οικοσύστημα που διαβιούν!

Το Μουσείο περιλαμβάνει άγρια θηλαστικά, όπως είναι το κογιότ που φαίνεται στη φωτογραφία?

 Είδαμε πετροκούναβο, ρακούν, φακόχοιρο, αντιλόπη, ζαρκάδι, βίδρα, κάστορα, έναν ασβό με λευκοπάθεια? από τα πιο εντυπωσιακά ήταν ένας  καναδέζικος λύγκας?

?και μια αρκούδα που σηκωνόταν στα δυο της πόδια, έτοιμη να επιτεθεί?

 Από τον άγριο κόσμο των θηλαστικών περάσαμε στα πτηνά? ενδημικά και αποδημητικά πτηνά πέρασαν από την οθόνη μας? Κάποια από αυτά είναι σπάνια, άλλα υπό εξαφάνιση και προστατεύονται, άλλα έχουν εξαφανιστεί?

 

 Από την κ. Ντούλη μάθαμε πως η Ελλάδα είναι ένας τόπος που καθώς η γεωγραφική του θέση τον ευνοεί: συνορεύει με τρεις ηπείρους και είναι πέρασμα για τα αποδημητικά, αλλά και τόπος για πολλά ενδημικά πουλιά? Από τα 475 είδη πουλιών που υπολογίζεται ότι ζουν στην Ευρώπη, τα 436 είδη ευδοκιμούν στην Ελλάδα, είτε την διασχίζουν κατά την αποδημία τους.

  Εντυπωσιακή ήταν η Χιονόγλαυκα από το «Αρκτικό» διόραμα! Πρόκειται για πτηνό που ζει στην Αρκτική τούνδρα.

 Από τα σπάνια πτηνά, ίσως ο γύπας Ασπροπάρης μας γοήτευσε περισσότερο! ? ένα ζευγάρι και ακόμη ένα αρσενικό διαβιούν στα Μετέωρα. Μεγαλύτερος πληθυσμός ?γύρω στα 30 πουλιά- βρίσκονται στα δάσος της Δαδιάς. Είναι ένα πουλί που οι Φαραώ το προστάτευαν και όποιος παράκουγε την εντολή ήταν καταδικασμένος με την ποινή του θανάτου! Το έκθεμα του Μουσείου είναι Βικτωριανό, δηλαδή έχει ταριχευθεί επί βασίλισσας Βικτωρίας της Αγγλίας.

Τέλος, περάσαμε στα μανιτάρια? η κ. Ντούλη μας ξενάγησε στα εκθέματα που κατά κύριο λόγο είναι γλυπτά και παρουσιάζονται σε τρεις φάσεις της ανάπτυξής τους, έτσι ώστε ο επισκέπτης να διαμορφώνει μια πλήρη εικόνα του κύκλου ζωής τους. Το Μουσείο προσομοιώνει το πραγματικό περιβάλλον. Εκεί, είδαμε τα μανιτάρια που συνηθίζουμε να τρώμε, όπως τον Βωλίτη, αλλά και άλλα που δεν είχαμε ξαναδεί? κάποια από αυτά είναι βρώσιμα όπως ο Αμανίτης ο Καισαρικός, το αγαπημένο μανιτάρι του Ιούλιου Καίσαρα! Είχε, μάλιστα, ομάδα που έβγαινε στα δάση για να τα περισυλλέγει ώστε να συγκαταλέγονται συχνά στη διατροφή του!

 

 Από τα πιο εντυπωσιακά μανιτάρια ήταν η πιο δυσεύρετη και γι αυτό πιο ακριβή τρούφα του κόσμου, η Λευκή, η οποία καρποφορεί σε δάση φυλλοβόλων δέντρων, βελανιδιάς και φουντουκιάς. Στην Ελλάδα, η Λευκή Τρούφα έχει καταγραφεί στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Στον πίνακα, φαίνεται και ο τρόπος που εξάγεται η τρούφα από το έδαφος, καθώς είναι μανιτάρι που φύεται υπόγεια! Με τη βοήθεια σκύλων ή γουρουνιών που εκπαιδεύονται να την βρίσκουν και να συγκρατούνται χωρίς να την τρώνε!

 Θυμόμαστε, επίσης, πως τα πορτοκαλί μανιτάρια, ο Κανθαρίσκος ο Βρώσιμος, μυρίζουν βερίκοκο!

?αλλά και πως τα μανιτάρια με το κόκκινο καπέλο και τις άσπρες νιφάδες, ο Αμανίτης ο μυγοκτόνος, είναι τοξικά και παραισθησιογόνα! Γι αυτό και ονομάζονται και Ζουρλονάντορα! Έχουν γίνει γνωστά μέσα από λαϊκά παραμύθια και έχουν τις περισσότερες αναφορές στην παγκόσμια λογοτεχνία. Έχουν συνδεθεί και με τα Χριστούγεννα, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα! Μάλιστα, πιστεύεται ότι αυτό το μανιτάρι «δάνεισε» τα χρώματά του στη στολή του Άη-Βασίλη!

 

Το ταξίδι μας σε άλλους τόπους και σε άλλους χρόνους έφτασε μέχρι τον Ότζι, τον άνθρωπο που βρέθηκε το 1991 μουμιοποιημένος στις Άλπεις και υπολογίζεται πως έζησε στα 3000 π.Χ.? πάνω του βρέθηκαν 3 είδη μανιταριών, μία Φομιτόψη που τον βοηθούσε να ανάβει φωτιές, ένας Πιπτοπόρος της Σημύδας, μανιτάρι που τον βοηθούσε να ξεπερνά γαστρεντερικά προβλήματα, κι ένα τρίτο είδος που μέχρι σήμερα δεν έχει ταυτοποιηθεί.

 Ευχαριστούμε πολύ το Μουσείο που ήταν πρόθυμο γι? αυτό το ταξίδι αλλά και την Ευαγγελία για την άψογη φιλοξενία!!!!